Παράκαμψη πλοήγησης

Τo «κόλπο» έπιασε. Μετά την Ελλάδα, και τα υπόλοιπα «γουρούνια» της ομάδας PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) αρχίζουν να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού των εργαζομένων στο όνομα του περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στους Φαινάνσιαλ Τάιμς ότι θα ακολουθήσει με «οποιοδήποτε κόστος» το πρόγραμμα λιτότητας που έχει εξαγγείλει, και εάν κριθεί αναγκαίο θα εισαγάγει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα. Με το έλλειμμα εφέτος στο 11,2% ,ο Θαπατέρο δεσμεύτηκε –όπως και ο Γιωργος Παπανδρέου– να το μειώσει στο 3% το 2013, με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες. Ενώ το κόμμα του έχασε περίπου 8 εκατοστιαίες μονάδες στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και σήμερα διαθέτει μόνο 97 από τις 230 έδρες της πορτογαλικής Βουλής. Ο Σόκρατες επανεξελέγη πρωθυπουργός υποσχόμενος να ακολουθήσει σοσιαλδημοκρατική πολιτική. Υπέκυψε κακήν κακώς όμως στα γερμανικά αφεντικά της Ευρώπης και πέρασε από τη Βουλή με την ανοχή της δεξιάς αντιπολίτευσης ένα πρόγραμμα εξοντωτικής λιτότητας εναντίον των πορτογάλων εργαζομένων, με πάγωμα μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για τέσσερα ολόκληρα χρόνια και δραστικό περιορισμό των κοινωνικών παροχών. Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, ο ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, έσπευσε να χαρακτηρισει το πρόγραμμα λιτότητας «φιλόδοξο και αρκετά συγκεκριμένο», αλλά εκτίμησε ότι η Πορτογαλία ίσως χρειαστεί να λάβει και «πρόσθετα μέτρα» ήδη από αυτή τη χρονιά για να μειώσει το έλλειμμά της. Ποιά ήταν η απάντηση της ψοφοδεούς σοσιαλιστικής κυβέρνησης Σόκρατες; Γιατί όχι; «Η Πορτογαλία θα λάβει πρόσθετα μέτρα αν είναι απαραίτητο», αν και «δεν παρουσιάζεται άμεσα αυτή η αναγκαιότητα», δήλωσε ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο Τεϊξέιρα ντος Σάντος.
Είναι προφανές ότι με την προσχώρηση των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, έχουν κατοχυρωθεί πλέον στη συνείδηση του κόσμου ως κόμματα ταυτόσημης κυβερνητικής διαχείρισης με τη Δεξιά. Κηρύσοντας κοινωνικό πόλεμο στους εργαζόμενους, οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις δεν καταλαβαίνουν ότι θα πάθουν ότι και οι Ούγγροι, αλλά κι οι γερμανοί ομοϊδεάτες τους: Θα υποστούν συντριβή στις εκλογές – όποτε και αν διεξαχθούν.
Βλέποντας και τους σοσιαλιστές ηγέτες να μετατρέπονται σε πειθήνια όργανα, η κυρίαρχη ευρωπαική ελίτ δεν διστάζει πλέον να μπει στον πειρασμό να στήσει μια πραγματική οικονομική χούντα στις Βρυξέλλες. Ήδη ο φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν ζήτησε να έχει η Κομισιόν τον πρωτεύοντα ρόλο στην κατάρτιση και των εθνικών προϋπολογισμών στα κράτη – μέλη.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει μια επανάληψη της ελληνικής κρίσης. Για να γίνει αυτό, οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στον προϋπολογισμό, τη χάραξη της πολιτικής σε εθνικό επίπεδο στις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ» είπε ορθά κοφτά ο Όλι Ρεν, μιλώντας στη γερμανική έκδοση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Ο φινλανδός επίτροπος ζήτησε ακόμη να έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον πρώτο λόγο στην κατάρτιση των νεων ασφαλιστικών συστημάτων στις χώρες – μέλη, για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα όρια συνταξιοδότησης και να μειωθούν δραστικά οι συντάξεις. «Ορισμένες χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα ήδη εκπονούν ασφαλιστικά σχέδια και πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να έχουμε κοινές παραμέτρους στην Ευρώπη – όπως και η ηλικία κατά την οποία οι άνθρωποι βγαίνουν στη σύνταξηŸ Χωρίς τη μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων μας, δεν θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών», είπε ο Ρεν. Εμπρός λοιπόν και για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών για να κάνουν νόμιμη τη χούνταŸ. Μιχάλης Ψυλλος

http://www.prin.gr/drupal/node/112

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: